Bercuti di Sentosa Kota Singa

Jan 24th, 2012 by Man in Dunia Kami

Assalamualaikum…

Pada Ahad yang lepas, saya berkesempatan berkunjung ke Kota Singa iaitu Singapura. Saya ke sana bersama Cik Akak, kakak dan adik ipar saya serta seorang sepupu mereka. Saya sebenarnya tidak terlalu asing ke Singapura, tapi kesemuanya hanyalah melalui jalan udara. Tapi kali ini, memandu sendiri ke Singapura dan sudah tentu bantuan GPS amatlah diperlukan. heheheeh.. Dari Johor Bahru, saya drive jer dari Johor Bahru ke Singapura.Saya menggunakan Woodlands memandangkan ia sangat dekat dengan rumah Cik Akak kiter ni.. Bertolak dalam pukul 7.30 pagi, maklumlah takut traffic jam kan. Almaklumlah, hari Ahad dan cuti tahun baru cina.

Sampai di Woodlands, alhamdulillah tak  berapa banyak kenderaannya di sekitar tambak Johor. Kecuali laluan masuk ke Johor masyaAllah dah penuh dah keretanya. Jadi destinasi kami semua adalah terus ke Sentosa. Sebenarnya plan asal adalah ingin pergi ke Universal Studios, tapi untuk hari Ahad, dah fully booked. huhuhhu


Photobucket
Ini adalah The Merlion di Imbiah Lookout
Photobucket

PhotobucketSimpang masuk ke Pulau Sentosa

Photobucket
Welcome to Singapore

Photobucket

Photobucket
Selepas imigresen Singapura

Photobucket
Baru nak masuk ke Imigresen Singapura

Photobucket
Tengok belah kanan tu, ni pukul 7.30 pagi yer… nak masuk Johor Bahru…

Photobucket
Brader kiter ni dah tension.. heheheh

Photobucket
Sentosa Resort World

Photobucket
Sentosa Flower.. Antara pameran yang ada di Sentosa

 

Untuk masuk ke Pulau Sentosa ni, bayaran SGD7.00 dikenakan. Bayaran boleh dibuat secara tunai, ataupun melalui Cash Card yang sama juga digunakan ketika membeli kat untuk VEP (nanti saya terangkan).

Pulau Sentosa ni sangat besar dan terbahagi kepada beberapa bahagian seperti Universal Studio Singapore, Sentosa Cove, Imbiah Lookout, Beaches dan macam-macam lagi. Setiap bahagian ini ada tarikan masing-masing. Jika anda meletakkan kenderaan di satu bahagian, anda boleh pergi ke bahagian lain menggunakan Bas serta Rel yang disediakan secara percuma. Untuk yang muslim, jangan risau kerana ada restoran halal yang disediakan termasuk juga KFC. Pastikan anda cari premis yang mempunyai logo halal MUIS seperti dibawah ini..

 

Halal MUIS

Oklah, masa untuk tidur.. insyaAllah nanti saya sambung balik yer.. 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No Comments

 

CommentLuv badge

%d bloggers like this: