Posts Tagged ‘offshore’

5
Oct

Latihan juruteknik di INSTEP dibuka

by Man in Cik Abang

Assalamualaikum semua..

fuh.. lama betul tak update blog nih.. dah bersawang dah rupanya.. komen2 pun banyak yang tak balas lagi.. huhuhu.. minta maaf yer.. Cuma nak berkongsi info yang sesiapa yang ingin mencuba untuk menjalani latihan sebagai juruteknik INSTEP pada 2014 ini, bolehlah tengok-tengok web ni yer… Selamat mencuba.. 🙂

http://www.oilandgasmalaysia.net/2013/10/institut-teknologi-petronas-training.html

20
Jul

Peluang kerjaya di bidang Oil and Gas untuk Fresh Graduate

by Man in Cik Abang

Oil and Gas

Assalamualaikum semua..

Saya cuma menyampaikan maklumat yang saya dapat diluar yer. Peluang kerjaya untuk bekerja di sektor Oil and Gas untuk Fresh Gradute sebagai Graduate Talent Development Program. Jadi latihan selama 12 bulan, kalau performance OK, diserap jadi staff terus. Jadi untuk mendapat info yang lebih lanjut, sila hubungi email/no telefon yang saya sertakan di bawah. InsyaAllah cuba lah yer terutama fresh graduate atau yang ada pengalaman 1 hingga 2 tahun seperti apa yang diiklankan dibawah ni. Read the rest of this entry »

9
Apr

Tempat kerja baru..

by Man in Cik Abang

Gambar hiasan

Assalamualaikum semua..

Minta maaf sebab dah lama tak update. Saya dan isteri agak sibuk menguruskan segala hal berkaitan semenjak berpindah dari Ampang ke Johor Bahru. Hari ini baru saya dapat internet, melanggan broadband Umobile. Nanti saya buat review..

Hari ini saya sudah mendaftar di tempat kerja baru di Pasir Gudang. Saya dah meninggalkan dunia offshore buat selama-lamanya (InsyaAllah… hehehee). Di sini tugas saya lebih kepada marine/perkapalan. Sebelum ini, saya lebih kepada bahagian Instrumentation walaupun sebenarnya jurusan saya di dalam bidang Elektrik. Tapi di syarikat baru yang saya bekerja ini, saya diberi mandat untuk menjaga kedua-duanya sekali iaitu Electrical & Instrumentation. Lebih mencabar dan memeningkan.. Read the rest of this entry »

4
Apr

Sisa-sisa terakhir..

by Man in Cik Abang

 

Assalamualaikum semua..

Hari ini adalah hari terakhir saya di syarikat yang saya bekerja ini… Kemaslah apa yang patut dalam meja ni ha.. fail-fail personal, dokumen personal dan sebagainya. Dengar-dengar pulak bos nak buat farewell makan-makan. huhuhuhuh..

Pengalaman di syarikat ni, ada yang gembira, ada yang sedih.. Kalau gembira tu, waktu mula-mula agak excited dapat kerja offshore. Memang itu adalah pekerjaan idaman ramai yang diluar sana. Tetapi bagi saya, dah puas dah untuk saya bekerja offshore ni. Dah hampir 5 tahun bagi saya sudah cukup. Sudah tiba masa untuk saya mencari sesuatu yang baru. Read the rest of this entry »

13
Mar

Pengangkutan ke Offshore Platform

by Man in Cik Abang

Assalamualaikum semua..

Ok, kembali ke dunia Offshore. Setakat pengetahuan saya, cuma ada dua kaedah pengangkutan untuk ke offshore iaitu melalui udara dan laut. Kalau udara, melalui Helikopter. Takda kapal terbang yer.. Dan melalui laut, pakai Fast Boat. Tiada kapal selam mahupun sampan untuk ke Offshore. Untuk helikopter, anda sudah tentu perlu ada BOSIET. Setakat saya tahu, ada beberapa jenis helikopter yang sangat popular untuk hantar pekerja offshore ke platform dan yang saya selalu naiki adalah;

 

Sikorsky S76 series

Read the rest of this entry »

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
%d bloggers like this: