Posts Tagged ‘melaka’

13
Feb

Nasi Briyani di Tasik Limbongan Bistro

by Man in Dunia Kami, Hot Topic

Tempoh hari, kami berdua balik ke kampung saya iaitu Masjid Tanah, Melaka. Jadi pada malam Sabtu, abah saya mengajak saya dan isteri serta emak pergi menikmati makan malam Nasi Beriyani di Tasik Limbongan. Mulanya saya pun tertanya-tanya lokasi Tasik Limbongan ni memandangkan nama ni agak baru bagi saya. Jadi perjalanan diteruskan malam tersebut sehinggalah sampai ke destinasi. Oh, rupanya kedai ni berada di kawasan yang baru di tambak. hehehee..

Ni lah Tasik Limbongan Bistro. Nampak ala-ala fancy jer signboard dia..

meriah betul warna dia.. hehehe

Sampai di sana, terus order menu special iaitu briyani Claypot. Yang specialnya ialah nasi briyani yang dihidangkan adalah di dalam claypot.

Ni Nasi Briyani Ayam..

Ayam dia besar betul..

Pada malam tu semua order Nasi Briyani Ayam cuma mak jer order Briyani Kambing.. heheheh..

dan inilah pengakhirannya… hehehehe.. lupa lak, mak order lagi rojak.. adoi.. nak pecah perut dah malam tu…  Jadi sesiapa yang datang ke Melaka, bolehlah menjenguk Tasik Limbongan Bistro.

9
Jan

Taman Rama-Rama & Reptilia, Ayer Keroh, Melaka

by admin in Dunia Kami, Hot Topic

Perposing sakan.

hehehehe.. pernah pergi ke Taman Rama-rama ni? haaaa.. kepada yang belum pernah pergi, silakan lah.. Taman rama-rama ni berada di Ayer Keroh, Melaka.. Kalau dari tol Ayer Keroh, lepas jer tol tu, dalam 500meter rasanya sebelah kiri ada signboard ke Taman Rama-rama ni. Kalau sesiapa yang datang Melaka nak melancong, tempat ni WAJIB pergi.. heheheh.. untuk harga tiket pula, boleh lah tengok dekat bawah ni..

haaaa… harga tiket dia RM8.00 untuk dewasa, kanak-kanak RM5.00 dan kamera dikenakan RM3.00 kalau tak silap.. Kalau dewasa bukan orang Malaysia, RM12.00 dan kanak-kanak pula RM7.00..

ni pintu masuk utama dia. Waktu ni ramai juga orang, yerlah, cuti tahun baru.. oh, lupa lak, ni baru je lepas cabut gigi tu… 😀

comel burung ni..

yang ni kena cari lah, apa yang ada pada daun/ranting ni.. kalau jumpa, bgtau kat komen.. 🙂

geram betul tengok burung ni, selamba jer bertenggek kat dalam tempurung tu..

yang ni lagilah, memang dok bertenggek jer atas tunggul ni. Yang ni open ni, takda sangkar. Tapi burung ni boleh buat dek jer..

yang tadi tu adalah bahagian pertama didalam Taman Rama-rama ni, naik keatas barulah masuk ke tempat rama-ramanya.

ni tak pasti spesis apa, mungkin Rajah Brooke kot.. ada sesiapa yang tahu?

yang ni pula tengah cari manisan dari bunga.. unik..

yang ni pula berposing lepas keluar dari bahagian rama-rama, ni nak masuk ke bahagian reptilia..

buaya pun ada..

harimau pun ada..

arnab pun ada!!

yang ni ingat tak kartun Disney yang suka gigit dan ganas tu lepas tu suka berpusing tu.. lupa lak nama dia..

ikan naga pun ada.. giler besar..

ular pun ada.. ni ular sawa..

ni jangan main-main, inilah King Cobra!

nama binatang ni lupa lah.. memang asyik berenang jer…

setelah penat memusing Taman Rama-rama ni dengan muka kepenatan, kami semua baliklah. Satu pengalaman yang best.. 🙂

oh lupa nak cerita. Gambar ni special sedikit.. heheheh.. sebelum nak masuk ke Taman Rama-rama dekat bahagian burung tadi tu, ada satu bahagian sebelah kiri, korang semua boleh ambil gambar dengan binatang-binatang ni dengan harga RM12.00. Gambar ni on the spot print dan diorang akan bagi sekali dengan frame kertas yang menarik. Nak bergambar dengan ular sawa albino pun ada.. hehehe.. mantap.. (btw, wife aku cukup takut dengan iguana.. hahahahahaha)

jangan tak pergi yer..

Website rasmi Taman Rama-Rama – http://www.butterflyreptile.com/

Waktu Operasi:
Setiap Hari 8.30 pagi – 5.30 petang

Alamat:
Taman Rama-Rama dan Reptilia Melaka
Ayer Keroh 75450, Melaka

Tel: +606 232 0033
Faks: +606 232 9977

3
Jan

Air Panas Gadek, Alor Gajah, Melaka

by admin in Dunia Kami, Hot Topic

Cuti tahun baru aritu, kami berdua bergerak balik ke kampung halamanku di Masjid Tanah, Melaka. Jadi dalam kepala dah bajet memang nak pergi Air Panas Gadek dan nak ajak mak sekali tapi tak beritahu dia pun.. Tetiba mak telefon waktu dalam perjalanan balik Melaka tu. Dia nak ajak kitorang pergi Air Panas Gadek… adoi, kantoi.. macam tau-tau lak dia yang memang kitorang ajak nak pergi sana.. hehehheeh… Dipercepatkan cerita, lepas Solat Jumaat, kitorang pergi ke sanalah..


mak dah excited nak pergi tu… hehehee

Sampai jer kat sana terpampang lah gerbang besar Air Panas Gadek ni… rupanya kitorang jer yang ada haaa… takda orang time tu.. yerlah, dalam pukul 3 macam tu, matahari tengah terpacak. Boleh pulak kitorang pergi mandi air panas.. heheheh

Air Panas Gadek

mak dah senyum lebar….

Lepas bayar tiket masuk RM4.00 seorang, mak lah orang pertama masuk kolam.. yerlah, dia dari rumah lagi dah siap pakai tracksuit.. hehehehe.. aku dan wife lak g tukar pakaian dulu..

mak tengah rendam kaki dia…

abaikan muka aku tu.. sebabnya aku memang tak tahan panas… heheheh.. mana taknya, matahari dok terpacak, kitorang g mandi air panas.. hehehe

ni pun tengah control jer tu.. tapi sebenarnya tengah kepanasan tu…

Harga untuk kanak-kanak lupa lak… tapi kalau nak sewa gayung, ada disediakan dengan harga RM1.00… ada banyak kolam jugak dekat situ.. semua bebas nak pergi kolam manapun yang korang suka..

kanan tu tandas/tempat tukar baju untuk perempuan, kiri tu lelaki..


air, pau, jajan etc pun ada dijual… hehehe..

TV plasma ni pun ada.. mungkin khas untuk yang nak tengok Bola Piala AFF Suzuki aritu kot.. tu yang diorang sediakan TV ni..

tengah menahan ‘kesejukan’…..

kolam ni berdepan dengan TV Plasma tadi.. air dia tak sepanas air dalam kolam yang kitorang lepak tu..

ni antara kebaikkan mandi air panas nih.. heheheh.. korang bacalah yer..

selain daripada tu.. ada jugak pesanan penaja.. antaranya..

orang yang ada darah tinggi, kencing manis, angin ahmar, sakit jantung jangan berendam terlalu lama.. boleh muntah dan pengsan. lepas tu tidak digalakkan mandi air sejuk selepas mandi air panas..

lepas 2 / 3 jam kitorang melepak kat situ, kitorang baliklah.. heheheh.. ada banyak lagi cerita menarik..

Bagi sesiapa yang nak mengunjungi Air Panas Gadek ni, kalau dari PLUS, keluar exit Simpang Empat/Alor Gajah. Keluar tol, jumpa roundabout, ambil kiri. Jalan terus sampai(Lebuh AMJ (Alor Gajah -Melaka Tengah-Jasin)) dan abaikan simpang-simpang yang ada sampailah jumpa simpang empat yang tunjuk kanan nak ke Alor Gajah dan kiri nak ke Kampung Gadek. Ambil kiri dan terus sampailah jumpa papan tanda Air Panas Gadek.. senang jer.. hehehe .. kalau tak pasti, hantar jer komen dekat bawah ni yer.. Tengok-tengoklah gambar-gambar yang lain kat bawah ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
%d bloggers like this: