Posts Tagged ‘huet’

17
Dec

Bekerja Offshore atau Pelantar Minyak

by Man in Cik Abang

Assalamualaikum semua..

Oklah, banyak juga soalan dan pertanyaan yang saya dapat mengenai kerja Offshore. Ada yang bertanya bagaimana nak kerja offshore, apa syarat-syaratnya dan sebagainya. Oklah, disini saya beritahu serba sedikit apa yang diperlukan untuk bekerja offshore, setakat pengalaman saya.

Untuk yang ingin bekerja offshore, anda semua mestilah sihat tubuh badan, bersedia untuk menjalani ujian BOSIET (Basic Offshore Safety Induction & Emergency Training). BOSIET adalah wajib untuk sesiapa sahaja yang ingin bekerja di offshore, tidak kiralah apa jawatan sekalipun samada Engineer, Technician, Chef, Janitor, Imam Surau, Rigger, dan sebagainya. Tiada kompromi. Selain daripada itu, satu lagi kursus yang penting ialah Travel Safely by Boat. Kalau lulus ujian ini semua, insyaAllah anda boleh bekerja di Offshore.

BOSIET ini terdiri daripada HUET iaitu Helicopter Underwater Escape Training serta Sea Survival, contoh seperti dibawah; Read the rest of this entry »

15
Nov

Last Day training..

by admin in Cik Abang

sea survival helicopter pickup training..
sea survival
Sea survival emergency boat escape..

Alhamdulillah, yesterday is my last day at MSTS at Johor Port… Alhamdulillah, everything working great.. segalanya berjalan lancar, sijil dan offshore log book pun dah dpt.. smlm punya training ialah sea survival dan safety induction… tepat 8.55 pm flight aku ke kl dan sampai sana dlm kul 10 lebih.. arini kena dtg opis tp dlm pukul 11am.. sbbnya bos belanja mkn dan beli winter suit, suma sekali lebih kurang rm750 (bos bayar heheheheh. pastu lak dia belikan dua suit bag… aduh, bos aku ni.. memacam benda dia beli… esok flight ke bangkok dlm kul 9.00pm, pastu ke copenhagen pastu ke burgen.. skrg kat tempat training di burgen berada dlm -5 darjah celcius.. huhuhuhuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
%d bloggers like this: