Kekosongan Jawatan Oil & Gas Offshore/Onshore Exxon Mobil

Mar 30th, 2012 by Man in Cik Abang

Assalamualaikum semua..

Exxon Mobil, owner kepada Esso dan Mobil membuka peluang pekerjaan kepada sesiapa yang berminat. Anda boleh hantar resume melalui link ini, http://www.jobstreet.com.my/jobs/2012/3/e/10/1596920.htm?fr=J&src=2 ataupun datang terus ke booth Exxon Mobil di Mid Valley Exhibition Centre dari hari ini sehingga 1 April 2011, jam 10 pagi sehingga 7 petang. Cepat sebelum terlambat… 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 Comments

  • Shazril Imri Yahya

    Saudara,

    Saya telah lama memohon untuk kerja Pelantar Minyak. Masalahnya kerja tersebut memerlukan pengalaman. Saya tidak tahu di mana hendak memulakanya disebabkan semua syarikat ‘Oil&Gas’ mensyaratkan pengalaman. Sehingga kini saya seolah ‘Fade-up’ untuk terus mencari. Tetapi disebabkan usaha tangga kejayaan, saya terpaksa meneruskan juga pencarian sedangkan masa serta usia semakin meruncing.

  • mcm mana pulak dgn kerja SHO di plantar minyak?

    • SHO.. Saya assume Safety & Health Officer.. Memang ada, tu dah wajib pun setiap platform memang ada..

      • kalau ada diploma occupational safety and health (EDOSH) tp belum register dengan DOSH, boleh ke diterima bekerja dengan co Offshore?

  • saya mempunyai kelulusan kejuruteraan eletrik kuasa (chargeman A1) saya ingin memohon kerja di syarikat tuan/puan.sekiranya tiada dia bahagian elektrik,bahagian offshore yang tiada kaitan ngan elektrik pon boleh juga…

  • mazlan bin mohd noor

    assalamualaikum..maaf bro , sy berumur 24 ,sy takde pengalaman krje ni tp sy nk memohon boleh x?

  • Salam…

    Saya sekarang bekerja di MMHE sbg System Engineer..terus terang saya katakan saya tak berminat dengan kerja saya sekarang ni kerana saya sukakan kerja di site. Untuk makluman, saya baru 4 bulan join MMHE ni dan sebelum ni saya mmg bekerja di site dan tak biasa duduk depan PC lama2 kecuali untuk wat report. Soalannye:
    1. Macam mana cara untuk pergi ke bahagian Engineering/Commissioning sedangkan saya tidak mempunyai pengalaman dalam O&G.
    2. Company ape yang saya boleh apply?

    • Salam..

      Kalau System Engineer, mungkin boleh cari company yang main dengan DCS ke.. ada macam2 company bermain dengan DCS ni dan saya rasa saudara tentu lebih tahu kerana MMHE selalu bekerja dengan subcon/specialist untuk commissioning Gumusut Kakap/Kinabalu/Chendor dalam bahagian DCS kan.. Cuba apply company seperti Trisystem, Transwater, ABB, Honeywell, Emerson..

      Untuk commissioning pula, boleh cuba Petra ke, Kencana Pinewell ke, Dayang ke..

      • DCS tu ape ye (Digital control System ke…heheeh). saya nak join construction ataupun commissioning team..dalam dicipline engineering tu sendiri, contohnya Instrument, Electrical, Piping…masalahnyer, saya ni kire fresh la gak dalam field ni..leh ke diorang recruit newbies cam saya ni..semua nak kan pengalaman..sedihnyerrrr…

        • Digital Control System tu waktu belajar dulu2.. hehe.. Distributed control system… kebanyakan nakkan pengalaman.. tapi terus mencuba, insyaAllah ada rezeki ada..

  • Bro,kalau sijil sho yg tak ada green book bleh naik ke plantar ke….?cam ne caranya untuk tembusi market offshore ni…kata org kena cari pengalaman dekat site constructions dulu,betul ke bro

    • Saya tak berapa pasti yang ini. Setahu saya, untuk syarikat yang mempunyai lebih dari 100 orang, safety officernya mestilah mempunyai Green Book. Dan nak dapatkan greenbook mestilah 1 or 2 tahun pengalaman sebagai safety officer dan lulus ujian.. Untuk requirement sebagai safety officer di offshore platform saya tak berapa pasti, mungkin ada rakan2 lain sudi membantu..

 

CommentLuv badge

%d bloggers like this: