Kekosongan jawatan bekerja Offshore

Feb 20th, 2012 by Man in Cik Abang

Assalamualaikum semua..

Syarikat saya bekerja sekarang ingin mencari seorang Jurutera Servis dan juga Admin cum Receptionist yang baru. Kekosongan adalah urgent dan requirement adalah seperti berikut,

Service Engineer

Kekosongan telah di isi. Terima kasih kepada yang menghantar resume. Minta maaf kepada yang tidak dapat yer.. InsyaAllah nanti ada kekosongan, saya akan post yer. Buat masa ni, admin clerk kosong..

 

Receptionist Cum Admin Clerk

–          Malaysian only

–          Minimum SPM or related certificate

–          1 or 2 years experience in front counter duties

–          Knowledge in Microsoft Office is a must.

–          Fluent in English and Bahasa Malaysia

–          Possess own transport

–          Being able to work independently

–          Possess good telephone etiquette

–          Can start immediately

 

Untuk jawatan Jurutera Servis, keutamaan diberikan kepada fresh graduate. Jadi jika anda berminat untuk bekerja offshore, bersedia untuk tinggal jauh dari keluarga, suka untuk travelling ke luar negara (pastikan anda tidak blacklisted oleh imigresen yer), tidak takut naik helikopter, boleh mencuba… untuk kedua-dua jawatan, anda boleh hantar email ke duniakami80@gmail.com. Nanti saya akan forwardkan pada bos saya yer… Kalau ada soalan, boleh lah bertanya di bawah ni. Yang mana saya boleh jawab, saya jawablah.. ehehehe.

**** Lupa nak bagitau, syarikat saya ni lokasinya di Ampang, Selangor, berhampiran Ampang Point.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

84 Comments

  • Bang saya nak keja boleh? Hehehe
    Cikgu Hairul post cerita Cakap-Cakap 1CARE, jom tengok!

  • saya minat betul nak keje kat offshore tu. tapi saya pompuan la pulak. 😀

  • kl final year student mbik civil eng bleh apply x bang??

  • saya degree mechanical..skang keje di company vendor oil and gas..boleh apply ke..baru kerja sini dalam 7 bulan…

  • Abang…saya pn nk keje gak…..mmg teringin sgt nk keje laut ni…klu blh nk ddk laut terus la…..blh x….

  • nak apply keje receptionist cum admin clerk tu lah …ade lg ker kosong…nak anta resume kat maner ye…

  • Kekosongan jawatan Service Engineer telah diisi.. terima kasih kepada yang menghantar resume yer. BTW, yang dapat tu pun adalah memohon melalui blog saya ni jugak.. 😀

  • aslmkum..nak keje offshore ni kena ambik kursus dulu ke ?,kat pejabat nye di subang serta latihan keselamatan dan sebagainye,ari tu member saya yg cakap..kena modal gak dalam rm2000…

    • Wassalam..

      Yer, nak kerja offshore kena ambik kursus dulu. Nama kursusnya ialah BOSIET.. Dekat Subang tu ada gak, kalau tak silap saya SEQU nama tempat latihan tu. Tengok juga jenis kursusnya.. ada yang 2k, ada gak yang hampir 3k untuk yang approve OPITO..

  • salam ,,boleh sy tnye,sy ne graduan nursing( malenurse)baru grad baru2 ne,,ada ke kekosongan utk bahagian kesihatan di pelantar,saya berminat lah nk kesana,suka kerja mencabar ne huhu..cmne ya caranye?

    • Untuk kekosongan Medic, kena ada pengalaman sket.. ni kekosongan serta requirement di Exxon Mobil Malaysia..

      What you will be doing:
      – Ensure continuity of offshore health service by arranging offshore medics duty and assisting in arranging relief for medics on leave
      – Execute and assist in the Occupational Health Program and Management System implementation in all offshore locations
      – Conduct routine work site (offshore) visits to ensure compliance to EMEPMI Medical & Occupational Health (MOH) standards
      – Assist in the investigation of Occupational illnesses and incidents with the Platform supervisory team
      – Follow-up and implement audit recommendations, health incident improvement plan and other health-related matters as needed
      – Coordinate, collect and analyze monthly health returns from all EMEPMI clinic sites
      – Provide quarterly reports to the Upstream Occupational Health manager on the status of the offshore clinics
      – Assist in the administration of the EMEPMI medic staffing contract
      – Assist in any other Occupational Health matters as directed by the Upstream Occupational Health manager
      What you should have:
      – A Diploma in Nursing or Diploma in Medical Assistant
      – Registered with the Malaysian Medical Assistant Board/ Malaysian Nursing Board
      – At least 5 years of working experience preferably in an ER setting. Those with experience in managing Medical Assistants Nurses will have an advantage
      – Good communication skills, both in Bahasa Malaysia and English
      – Valid Annual Practicing Certificate
      This position will be based in Kuala Lumpur and there will be routine offshore work site visits.

      Kalau berminat atau ingin mencuba, boleh tengok bawah ni..

      Please submit your application online at: http://www.exxonmobil.com/careers/my
      You may also send in your application by submitting your resume and a cover letter together with copies of relevant certificates and a recent passport-sized photograph to:
      Recruitment, Human Resources,
      Level 17, Menara ExxonMobil,
      50088 Kuala Lumpur City Centre,
      Kuala Lumpur.

      Please indicate the position that you are applying for on the top left hand corner of the envelope.
      Applications must reach us by: 16th March 2012.

  • Salam,
    nak tnye kalu fresh grad senang x nak leh dpt keje kt pelantar?

    • Salam..

      Nak kata senang, tak juga. Nak kata susah, pun tak juga. Even graduate Universiti Teknologi Petronas pun takda jaminan dapat naik offshore atau bekerja dengan Petronas. Tapi majoriti fresh graduate akan masuk melalui vendor dahulu atau manpower. Tapi kadang-kadang, ada company end-user (Petronas, Shell, ExxonMobil etc) akan buat program training untuk fresh-fresh graduate ni. Mana yang diorang tengok ok, diorang akan serap. Tak ok, good bye.. huhuhuhuh

  • basri bin harun

    salam…
    saya dari sabah tapi buat masa ni ade kt MIRI,SARAWAK..
    nak tye..kerja kapal offshore ade x?? sebagai os/ab/krew kapal???
    law ade kontek saye:)
    saye dh ade sume dokumen yg diperlukan.. shell passport pn ade.. smart card je lom ade.
    saye ade pengalaman offshore kapal supply,ahts&crew boat

    sekian terima kasih..
    hubungi saya
    xxxxxxxx

  • Salam en abg.mcm saye ade m.boset dgn course rigging n sllinging boleh minta x?hehe

  • salam..bang sy ade diploma elektrik dan da kerja sbgai technician kt kilang..ade x jwtn ksg dlm bhgian elektrikal?,..ada pluang ke untk keja kt offshore nie..huhu

  • saya lepasan sijil skm level 1 dan 2 di dalam bidang perkhidmatan dan penyediaan makanan.macam mana saya nak kerja sebagai tukang masak ataupun pembantu tukang masak di atas sana.apa cara-cara ataupun syarat2nya..tq.

  • aslmkum…sy baru sahaja lepas ambil kos B0ISET(OPPITO),tetapi saya tak ada pengalaman keja offshore…mcm mana saya nak dapatkan peluang keja ke sana,lagi pun sy tak tahu nak apply keja apa di sana?

  • Salam.

    Ada seseorang beritahu ada kekosongan sebagai COOK kat offshore sinun. Betul kah? Kalau ada, apa syarat2nya dan bagaimana nak apply?

    Anita

  • salam abg…saya bru lepasan diploma occupational safety and health..saya teringin nak keje offshore, tp xtau mcm mane..da cb apply byk tmpat dh.tp still xdpt..leh x bg info sikit kat saye??

    • Wassalam..

      nak mohon kerja offshore tu tak semudah yang difikirkan. Diploma OSAH ni memang sangat penting, tapi bagi saya, cuba mohon syarikat subcon atau manpower dulu.. macam carimin, asadra, tanjung offshore, dayang engineering, petra energy..
      Man post cerita Disebalik Tarikh 16 Mei…, jom tengok!

  • slm.. bang sy ad wireman nile Pw4 electrical installation, boleh gne microsoft office dan pengalaman 4thn dlm bidang electrical ni .. so ada jawatan yg sesuai untk sy x.??

    • Salam..

      Electrician mungkin sesuai untuk saudara Yunus.. cuba mohon syarikat-syarikat manpower seperti yang saya sarankan kat reply kat atas ni.. selalunya memang diperlukan manpower ketika shutdown dsbnya..
      Man post cerita Disebalik Tarikh 16 Mei…, jom tengok!

  • Salam abang, saya sedang cari kerja dalam bidang teknikal. skg saya baru habis kontrak 5 tahun dengan MAS sebagai aircraft mechanic. memanglah bidang pesawat tak sama dengan offshore, tapi bolehkah saya apply dalam bidang teknikal kat offshore? saya sanggup hadiri kursus jika ada. t/kash

    • salam..

      jikalau aircraft mechanic, saya assume yang saudara Ameer ada pengalaman pada engine, mungkin boleh cuba vendor turbine compressor seperti Siemens… kalau di platform.. compressor ni tersangat lah penting..
      Man post cerita Disebalik Tarikh 16 Mei…, jom tengok!

  • salam abg nak mohom kerja nie kena belajar dulu x??berapa tahun nak ambil kursus dia??saya betul2 berminat dengan kerja macam nie..

  • emm saya medical assistant dah 17 tahun..ada diploma in OSH..ada peluang tak..umur da 40

  • jika ada pengalaman safety dalam bidang contruction sahaja boleh ke mohon safety untuk offshore?

    jika belum lagi register dengan DOSH boleh ke mohon keje di offshore

  • salam bang..saya ade sijil kejuruteraan elektronik (petroleum)…jawatan ape yg sesuai tuk sy bekerja di offshore???

  • Sa mempyai boseit dan bst sy mahu bkrja kat plntar…mcm mna nak apply tu jika ada kksgn ctct no.0109471641

  • assalamualaikum, bang saye nk tnye skit la kerja brkaitan technicion ni… mcmne ek…?

  • Slam en. abg. .sya bru lepasan spm. .boleh x apply 0ffshore?

  • Ape nama syarikat cik abang ya…
    syarikat engineering apa yg selalu ke pelantar..?boleh bagi tau..

  • Salam…abg sya nak tnya ckit…sya bru hbs bljr dan skrg ada diploma mechanical engineering dan berminat btul dalam bidang offshore ni tapi dengan kelayakkan yang sya ada ni adakah ia mencukupi atau sya perlu smbung lgi blajar ke ijazah sbb kebykkan pkerjaan dlam bidang ni mmg perlukan kelayakan ijazah,boleh ke sya krja dlam bidang ni sbb sya ni still fresh graduate n experience krja sya xla byk mne stkat time praktikal je…bleh ke krja dlam bidang ni????????

  • assalamualaikum. terima kasih kepada admin kerana sudi share info berguna berkenaan kerja dlm bidang oil n gas. saya sedang menanti jawapan kepada saudara mohd aidil fakhri. dan saya nak tanya kalau fresh graduate degree mechanical eng dekat company mana saya patut apply kalau saya berminat untuk position service/maintenance? perlu tak untuk saya mengikuti sebarang kursus tambahan sebelum bekerja di platform?

  • assalamualaikum….
    saya bekas anggota tldm.. agak2 ape kerja yang sesuai utk saya… boleh la saya rancang untuk pergi kursus nanti.. sekian terima kasih..

  • muhammad alip sandiman

    abg, sy nk apply bhgian jurutera servis boleh ?? nk yg fresh graduate kan… sy bru abis stdy dalam dalam bidang electronics.. sy ade juga blaja tentang electrical eng dan instrumentasi… (peringkat diploma politeknik)

    • muhammad alip sandiman

      lupa nk taip tdi.. boleh abg explain cmne nk apply ?? or call/sms sy.. 0177683660/0145001538.. sy mmg bermnt gler nk kje2 mcm ni… 🙂

  • bang saya b’mnat sgt krja dlam bdg nie, kursus ranaco tu bleh kah sya ambik utk bkerja d mna2 pelantat minyak

  • bang , cam new nax mintax job nym ??

  • sebelum masuk offshore wajib ambil krusus????mcm mana nak ambil krusus???

  • salam,bang sy ni fresh graduate bachelor business management dan mmg dah lama minat nak keje cmni tp bidang sy ni…. ade ke bang??tkilan sgt tngok mmber kg pkai SPM je tp skrang da pgkat kapten gaji bpuluh ribu. dpt gak mak ayah dia g haji…tlg la bang info or komen k…

  • salam bang,nk tnye skit…sye just ade sijil industrial product design…bleh x mintak keje offshore 2??

  • salam abg ada kekosongan jawatan tuk platform crane operator..expirien 7 tahun offshore expirien 4 tahun..lau ada boleh bg info.wslm slmt hari raya aidilfitri..

  • Welder TIG pakai tak bang?

  • assalamualaikum,sy ade diploma tahfiz Al-Quran n QIraat,blh bgtau sy mcm mane nk apply keje kat offshore brunei?kt offshore brunei ade imam tetap kn?mnte tlg bgtau mcm mane nk apply kt sane?

  • Assalamulaikum.. Saya skrg bekerja sendiri untuk employment pass. Jadi sekiranya di syarikat abg ade pekerja warganegara asing yang memerlukan employment pass.. boleh la forwardkan pada sy untuk sy membuat employment pass atas nama company abg. boleh call sy 012-5321870 untuk maklumat lanjut. Terima kasih. 😉

  • Saya sedang mengikuti kursus boset. Saya berminat untuk menjawat jawatan sebagai safety supervisor dan scaffolder di offshore. Sila beri jalan bagaimana saya dapat menjawat jawatan tersebut dalam masa terdekat ini. Terima kasih atas kesudian menjawab pertanyaan ini. 013-6047282 (rashid baharuddin)

  • saya berminat untuk pekerjaan ini. ttapi saya ini hanya lepasan spm sahaja. apa yang harus saya lakukan?
    harap dapat beri cadangan.
    terima kasih.

  • hi Encik Man

    saya on behalf ipar laki saya nak tanya ni ada perluang perkerjaan dalam bahagian scaffolding tak. Dia memiliki scaffolding part 1, 2. Boset. Kalau apa apa boleh email kat saya.

    terima kasih
    pauline

  • assalam bang, nak tanya. yg mna lebih baik, ambil diploma (apa2 kos dlm pkapalan) atau just masuk kursus BST dll..? minta pendpt abg.. 🙂

    • Wassalam..

      Ambik Diploma dahulu.. Bosiet tu bila2 boleh ambik.. Tiap2 minggu ada jer course bosiet selama 3 hari.. even dalam cuti semester pun boleh ambik Bosiet kan.. 😀

  • Aslammualaikum bang saya fresh graduates electrical , saya amat berminat kerja offshore ni saya , ape langkah seterusnya kalau saya nak masuk dalam bidang offshore, terima kasih

    • WAssalam..

      Cari syarikat yang berkaitan dengan electrical terutama syarikat berkaitan dengan maintenance. Buat research syarikat yang ada supply barang untuk oilrig macam generator ke, communication system ke, CCTV, UPS, Control System, DCS dan sebagainya.. insyaAllah, itu boleh dijadikan langkah pertama..

  • Jurusan diploma safety and health boleh ke kerja off shore

 

CommentLuv badge

%d bloggers like this: